Hoş Geldiniz
Hızlı & Güvenli Alışverişe Giriş Yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca Üye Olabilirsiniz.

Kayak Seçimi

Kayak Seçimi Nasıl Olmalıdır ?

Kış sporları içinde kayak kaymanın zevkini kelimelerle anlatmak çok zor olsa gerek. Herkesin yaşamı boyunca denemesi gereken bir kış sporu ve eğlencesi. Gelişen teknoloji ile birlikte kayak sporu da yeni kayak şekilleri konforlu ayakkabılar ile öğrenmeyi kolaylaştırırken orta ve ileri seviye kayakçıların performanslarını arttırmalarına büyük olanak sağlamıştır.

Eğer kayak düzeyiniz hakkında bir bilginiz yoksa aşağıdaki kategorileri inceleyerek kayak düzeyinizi belirlemiş olursunuz

Başlangıç seviyesi kullanıcılar düşük eğimli pistlerde yavaş kalmayı tercih ederler

Orta seviye kullanıcılar artık temel kullanım bilgisine sahip siyah pistler ( ileri düzey pistler) dışında kontrolü elden bırakmadan kendilerini daha zor pistlere hazırlarlar.

İleri seviye kullanıcılar her türlü pist koşulunda (özellikle siyah pistler) hızlı ve kontrollü kullanabilen kullanıcılardır.

Başlangıç ve Orta Düzey Kayaklar

Yeni başlayan ve orta düzey kayakçılar için olan bu kayaklar düşük hızlara daha duyarlı olabilmeleri için tasarlanmış ve bu nedenle yumuşaktır. Burun kısımları geniş, kuyruk kısımları dönüşlerde arkaya fazla yük bindiren kuyruğu fazla kaydıran kayakçıların hatalarını en aza indirecek ince ve hafif kalkık bir şekilde yapılmıştır.

Orta ve İleri Düzey Kayaklar

Performans kategorisinde olan bu kayaklar genellikle ezilmiş pistlerde kullanılır. Yarış kayaklarına göre daha geniş ve yumuşaklardır. Yavaş hızlar için tasarlanmıştır.

İleri Düzey Kayaklar

Yarış kategorinde olan bu kayaklar hızlı kaymak için imal edilmiştir. Yapısı ile sert ve dardır. İçerdiği malzemeler ile hızlı gitmenin sonucunda oluşan titreşimi emerler. Kenar kesimleri diğer kayaklara göre daha düz olduğu için döndürmek kolay olmadığı gibi bilgi ve teknik gerektirir.

Kayak Boyu ve Belirlenmesi

İlerleyen teknoloji ile birlikte kayak sektöründeki üretim değişimi ile kayak boylarında da farklı bir değişime yol açtı. Bilindiği gibi daha öncesinde klasik olarak tabi ettiğimiz uzun kayaklar mevcuttu yeni derin kenar kesimli kayaklar klasik kayaklara göre daha kısa boylarda olarak karşımıza çıktı. Carving olarak da adlandırılan yeni tip kayakların en önemli özelliği kara temas eden yüzeyin geniş olması.

Kayak boyunun seçiminde bazı kriterlere dikkat etmeliyiz. Bunlar kayakçının boy ve kilosu kayak seviyesi ve yapılmak istenen deneyimler. Yeni tip kayaklarda boy ve kilonuz arttıkça kayak boyu da artacaktır.Kısa kayakların kontrolü ve dönüşleri kolay iken uzun kayaklarda daha hızlı iken dengeli ve kontrollüdür. Genel bir yaklaşım olarak günümüzün derin kenar kesimli kayakları için önerilen kayak boyu, genelde kayaklar için önerilen boydan 10 ile 20cm arası kayak modeline göre değişken boy kısalıklarında olabilmektedir.

 

KAYAK KIYAFETİ BEDEN TABLOSU ve SATIN ALMA REHBERİ

Bilinçli ve doğru seçim yapabilmenizi sağlamak için uzman personelimizin hazırladığı rehber size yardımcı olacaktır.

·Kayak Boyu:

·Tecrübe Seviyesi:

·Kayak Stili ve His:

·En:

·Dönme Yarıçapı:

·Kayak Eğimi Tipi:

·Favori Pist:

Kayak Boyu

Doğru boy kayak nasıl alabilirim?

Kayak seçiminde, boy ve kilo faktörü başlangıç için önemlidir. Dikkate alınmasını gereken diğer önemli noktalar ise, kayak kategorisi, kar tipi, arazi ve deneyimli kayakçılar için kişisel tercihlerdir.

Genel kural, ayaktan çenenizin ve başınızın arasına gelecek şekilde kayak boyu seçmektir.

Şayet deneyimli bir kayakçı iseniz başınızdan biraz daha uzun olan kayaklar seçebilirsiniz.

Kayak Boyutlandırma Şeması

Kayakçı Boyu
(cm)

Önerilen Kayak Uzunluğu (cm)

Mağaza kayak

ölçüsü (cm)

132

115-130

137

125-140

142

130-145

147

135-150

152

135-155

158

145-165

163

150-170

168

155-175

173

160-180

178

165-185

183

170-190

188

175-195

193

180-200

 

Size önerilen kayak boyut aralığı içerisinden kısa veya uzun kayak seçmenin olumlu ve olumsuz neticeleri

olacaktır. Örnek vermek gerekirse kısa boylu bir kayak seçimi size kolay kullanım ve hareket kabiliyeti sağlayacak fakat, uzun kayaktaki istikrar olmayacaktır.

 

 

Neden kısa boylu kayak seçmelisiniz:

 

. Başlangıç seviyesinde veya az deneyimli iseniz.

. Boyunuza oranla kilonuz az ise.

. Hızlı kaymadan, yüksek hareket kabiliyeti yeterli ise.

 

Neden uzun boylu kayak seçmelisiniz:

 

. Deneyimliyseniz, hızlı ve agresif kayacaksanız.

. Boyunuza oranla kilonuz fazla ise.

. Kapalı dönüşler

 

Farklı kayak markalarında uzunluk ölçüleri standart değildir, ölçüler markaya göre az da olsa değişebilir.

Satın alma öncesinde bu detaya dikkat ediniz.

Çocuklar için kayak boyutlandırma kılavuzu:

Çocuk boylarında’da doğru seçim yapabilmenizi sağlamak için uzman personelimizin hazırladığı rehber size yardımcı olacaktır.

 

Boy ve kilo çocuklar için kayak seçiminde en önemli ayrıntıdır.Gençler ve çocuklar için seçeceğiniz kayak boyu, göğüs ve burun arasında olmalıdır. Sitemizde satışı sunulan kayaklar için detaylı beden tablosunu aşağıda bulabilirsiniz. Ağırlık için ise aşağıdaki grafik size yardımcı olacaktır.

 

Yaş

Boy (cm)

Ağırlık(kg)

Kayak boyu(cm)

3

94

14

70-80

4

102

16

80-90

5

109

18

90-100

6

114

21

95-105

7

119

23

100-110

8

127

26

110-120

9

135

29

115-125

10

140

32

120-130

11

145

36

130-140

12

149

41

135-145

13

156

46

140-150

14

174

51

150-160

 

Tecrübe Seviyesi:

Gelişen üretim teknolojisi sayesinde, kayaklar deneyimin az olması halinde bile daha geniş bir sahada

kullanılabilmektedir. Ancak, farklı deneyim seviyeleri seçimde en önemli ayrıntıdır.

 

Başlangıç/Orta Seviye:

Bu seviyedeki kayakçı, yavaş ve yumuşak hareket ve dönüşler üzerinde çalışmalı, seçimini yumuşak ve esnek, dar,kompozit veya köpük bileşenli malzemeden üretilmiş kayaklardan yana yapmalıdır. Bu seviyede ana fikir malzemenin seviye taleplerine maksimum cevap vermesi ve hata yapılması durumunda kolay affedebilir olmasıdır. 

 

Orta/ileri seviye:

Bu seviyedeki kayakçı, genellikle ezilmiş sert zemin veya taze kar kayağını tercih eder. Bu seviyede tercih edilecek kayak, güçlü ahşap ana gövdeye, geniş ve sandviç yanak yapısına sahip olmalıdır. Orta ileri düzey kayaklar tercihe göre taban kavisli veya rocker yada ikisinin bileşeni olmalıdır.

 

 

Gelişmiş/Uzman Seviye:

Bu seviyedeki kayakçı, her türlü arazi ve zorlu koşullarda maksimum performans için Titanium karbon, bambu veya diğer kaliteli malzemeden üretilmiş kayaklar seçmelidir. Uzman seviyedeki bu kayaklar, sert ve agresif aktivitelerde çok iyi sonuçlar sağlarken, düşük hızlarda verimli olmazlar. Tüm kayak stilleri için rocker biçimli uzman sınıf kayakları geniş bir yelpazede sitemizde bulabilirsiniz.

 

Kayak Stili ve His

Hissedilir bir kayak performansı için bir çok faktör vardır. Genişlik, yarıçapve rocker tipi. Bu üç unsur kayakçı için kayak uygunluğunu belirlemede önemli rol oynar.

 

Kayak Bel Genişliği

Bel genişliği, genellikle kayak boyunun tam ortasında en dar noktasıdır. Ölçüye örnek vermek gerekirse,

kayaklarda ölçüler 3 sayı ile ifade edilirler (115/90/107mm gibi). Bu örnekte 115 uç genişliğini, 90 bel genişliğini, 107 ise kuyruk genişliğini ifade eder. Orta noktası geniş kayaklar, yumuşak ve dalgalı zeminde daha iyi performans sağlarken, orta noktası dar kayaklar hızlı dönüş performansı sergilerler.

Dönme Yarıçapı

Yarı çap kayakta, kenar uç, bel ve kuyruk genişliğidir ve genellikle metre olarak ifade edilir. Dar bir kayak kısa dönüş yarıçapına sahiptir ve bu nedenle derin kenar kesimlidir. İnce kenar kesimine sahip kayaklar, uzun dönüş yarıçapları ile yüksek hızlarda daha stabil olurken, derin kenar kesimli kayaklar kısa dönüş yarı çapları ile daha hızlı dönüşlere imkan sağlar. Bazı modern kayaklar tek kenarda iki farklı yarıçapı birleştirebilirler.

 

 

Dönüş Yarı Çapı

Dönme Tipi

Kayma şekli, tüm dağ tipleri

< 16m

Kısa

Kavisli kayak

17-22m

Orta

Çok Amaçlı ve yeşil alan

> 22m

Uzun

Taze kar ve yüksek dağ

 

Kayak Eğimi Tipi

Uzun kavisli kayaklar rocker olarak sınıflandırılır. Rocker ters kavisli kayak tipi olarak düşünülebilir.

 

Camber/Kavis

Bu türün, kayak ve snowboard için geleneksel profili ağağıdaki gibidir.

Camber formlu kayaklar, hafif yükseliş eğrisine sahip ön ve arka uçlardan temas noktalı yapısı ile kolay yönetilebilir. Camber kayaklar, daha keskin dönüşler yapabilir bakımlı pistlerde ve sert kar üzerinde üstün hassasiyet sağlarlar. Yarışçılar ve ileri seviyedeki kayakçılar camber formlu kayakları tercih ederler.

 

Rocker/Ters Kavis

Rocker ters kavisli kayak türüdür.

Ters kavisli ve bombeli tüm kayak ve snowboard’ lar orta merkezli esnek yapıları gereği, kar üzerinde uç ve kuyrukta daha fazla baskı oluştururlar. Rocker kayaklar su sporlarında kullanılan kayaklardan ödünç alınmış yapısı ile yumuşak karda üstün tutunma, mükemmel iz ve manevra kabiliyeti sağlarlar.

Yeni yağmış ve yumuşak kar kaplı pistler için üretilen kayaklar genellikle ters kavislidir.

 

Birçok kategoride farklı kayak türleri vardır. Aralarındaki fark ve benzerliklerini ve detayları yazımızda bulacaksınız.

 

All-Mountain Skis

Her tür kar koşulunda ve dağın her yerinde kaymak isteyenler için tasarlanmışlardır. En popüler kayak çeşididir. Ezilmiş pist veya yarış kayaklarından daha geniş, gerçek toz kar kayaklarından daha dardırlar. Toz kar veya eski, parçalı karda ilerleyebilecek kadar geniştirler fakat bu genişlik ezilmiş veya sert karda sorun çıkartacak kadar fazla değildir.

 

Powder Skis

Bu kayaklar toz kar veya parçalı kar üzerinde rahatça yüzebilmeleri için kayak çeşitleri içerisinde genişliği en yüksek olandır. Genel olarak burun genişliği 110mm üzerinde, kuyruk genişliği ise 100mm'nin üzerindedir. Dezavantajı ise sert kar veya ezilmiş karda en iyi kayakçılar için bile dönüşlerinin zorluğudur. Toz kar nadir rastlanılan bir durum olduğundan çoğu kayakçıya önermeyeceğimiz bir kayak çeşididir.

 

Big Mountain Skis

Bu kayaklar hızlı kaymaya uygun tasarlanmışlardır. Genellikle sert ve dar kayaklardır, yüksek hızlarda şokları emerler. Kenar kesimleri diğer kayaklara göre daha düzdür. Bu özelliklerinden dolayı bu kayakları döndürmek daha zordur ve iyi teknik gerektirir.

 

Carving Skis

Yeni başlayan ve orta düzey kayakçılar için tasarlanmışlardır. Yukarıdaki kayaklara benzerler fakat düşük hızlara daha duyarlı olabilmeleri için daha yumuşaktırlar. Burunları daha geniştir ve kuyruk bölümü dönüşlerin sonunda arkaya hatalı olarak fazla ağırlık verip kayağın kuyruğunu kaydıran kayakçıları daha fazla hoş görebilecek şekilde inceltilmiştir.

 

Hizmet kalitemizi arttırmak adına tarayıcınıza çerezler bırakılmaktadır. Web sitemizi kullanarak çerez politikasını kabul etmiş sayılırsınız. KVKK detaylarını inceleyiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.